Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningskurser inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom. Kurserna tar inte mer än en kvart att genomföra och alla svar är anonyma.
Våra interaktiva fortbildningskurser inom infektion är framtagna tillsammans med experter inom området. Fortbildningarna utgår från olika patientfall och erbjuder dig som läkare den senaste medicinska kunskapen kring diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ liksom insatser för att förebygga sjukdom. Att genomgå en fortbildning tar cirka 15 minuter och liksom alla NetdoktorPro:s tjänster är de kostnadsfria. Idag har vi två fortbildningar inom infektion och fler är på väg.
Hepatit C vid injektionsmissbruk
Sakkunniga: Soo Aleman, överläkare och docent på Medicinsk enhet Infektionssjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset samt Marianne Alanko Blomé, specialistläkare och medicinskt ansvarig för Sprutbytet vid Skånes universitetssjukhus i Malmö
Av de 16 miljoner individer som beräknas injicera droger i världen uppskattas 10 miljoner ha antikroppar mot hepatit C-virus. Cirka 70 procent av dem har en kronisk infektion. WHO har fastställt ett globalt mål om att eliminera hepatit C till år 2030. För att detta ska vara möjligt krävs att även personer som injicerar droger får tillgång till diagnostik, utredning och behandling med de nya, effektiva läkemedlen. En beroendeproblematik med pågående injektionsmissbruk ställer höga krav på sjukvården och ett samarbete mellan dem som kommer i kontakt med målgruppen är en förutsättning. Hur kan du bidra till att eliminera hepatit C? Få den senaste medicinska kunskapen i en fortbildning om hepatit C vid injektionsmissbruk här >>
Pneumokockvaccination
Sakkunnig: Jonas Ahl, överläkare och VO infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus
Pneumokocken är den luftvägsbakterie som oftast ligger bakom allvarliga sjukdomar som sepsis, meningit, pneumoni och empyem. Patienter som riskerar att drabbas av svår pneumokocksjukdom ska därför bli rekommenderade att ta vaccin. För läkare handlar det om att i varje enskilt fall göra en riskbedömning och ta ställning till om behov av vaccination finns. I den här fortbildningskursen får du lära dig att värdera vaccinationsbehovet hos de riskgrupper som löper störst risk att insjukna och bli svårt sjuka >>
Vill du få medicinska nyheter direkt till din mejlkorg? Prenumerera på NetdoktorPro:s nyhetsbrev >>
-
Bältros (herpes zoster)
Smärtorna och den typiska lokalisationen av blåsor på rodnad botten längs ett eller flera dermatom på ena kroppshalvan räcker för diagnos.
-
Coronavirus: covid-19 (SARS-CoV-2)
SARS-CoV-2 är namnet på den nyaste upptäckta varianten (upptäcktes 2019) av coronavirus, som kan ge förkylning till allvarlig andningssvikt. Covid-19 klassas som en pandemi och finns i stora delar av världen.
-
Drogfri och frisk från hepatit C – nu hjälper han andra
Tommy, 53 år, har mångårig narkotikabruk och hemlöshet bakom sig. Han fick hepatit C innan behandling fanns tillgänglig. Idag är han drogfri, frisk från sin hepatit och arbetar som uppsök på Stockholms Brukarförening.
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
-
Nytt bältrosvaccin ger hög skyddseffekt
2013 blev första bältrosvaccinet tillgängligt i Sverige – och har sedan dess rekommenderats till personer över 50 år. Under våren 2020 blev ett nytt bältrosvaccin tillgängligt. Ett vaccin som ger hög skyddseffekt och som är effektivt även hos äldre.
1 Kommentarer
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Gonorré
Sexuellt överförbar infektion som orsakas av Neisseria gonorrhoeae. Under 2019 anmäldes över 3 200 fall av gonorré i Sverige, vilket motsvarar är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
-
Kondylom
Sexuellt överförd infektion med humant papillomvirus (HPV). I Sverige ses en tydlig minskning av kondylom efter införande av HPV-vaccination.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu