
Läkare har fel uppfattning om remittering av kronisk hepatit C
Det är inte ovanligt att läkare har uppfattningen om att patienter med kronisk hepatit C inte behöver remitteras till infektionsklinik. Något som docent Soo Aleman menar är helt felaktigt. Få läkare ansåg sig dessutom ha tillräcklig kunskap om nya läkemedel vid hepatit C. Det framgår av NetdoktorPros webbaserade läkarutbildning om hepatit C.
Det råder en osäkerhet bland allmänläkarna vad gäller remittering vid kronisk hepatit C. Av de 333 läkare som genomfört NetdoktorPros utbildning om hepatit C uppgav 64 stycken att de inte remitterat vidare sin eller sina patienter med hepatit C. Cirka 70 procent av dem uppgav att det har handlat om kronisk hepatit, varför en remiss inte varit aktuell.
– Alla patienter med kronisk hepatit C ska remitteras vidare till infektionsklinik, säger docent Soo Aleman, biträdande överläkare vid Gastrocentrum och Infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, som har varit med och tagit fram läkarutbildningen om hepatit C.
Saknar kunskap om nya läkemedel för hepatit C
Det är även många läkare som saknar uppdaterad kunskap om läkemedelsbehandling vid hepatit C. Sedan tre år tillbaka finns direktverkande antivirala läkemedel där utläkningschanserna generellt ligger på 90-95 procent.
På frågan om läkarna har fått någon utbildningsinformation om de nya antivirala läkemedlen svarade 209 läkare, nästan 80 procent, nej.
– Det är en väldigt hög siffra. Uppdatering med kunskap om de nya hepatit C-läkemedlen bör ingå i fortbildning av allmänläkare och internmedicinare, eftersom det är de som remitterar patienterna till en infektionsklinik, säger Soo Aleman.
De patienter som enligt Läkemedelsverkets rekommendationer ska få behandling med nya antivirala läkemedel är organtransplanterade patienter, patienter med F2-F4 frbrosstadium (där F2 är måttligt fibros, F3 avancerad fibros och F4 cirros), de med svåra extrahepatiska manifestationer eller de som genomgått provrörsbefruktning.
Högt pris för alla som har en obehandlad hepatit C-infektion
I en tidigare debattartikel på NetdoktorPro skriver Suzanne Borén-Andersson, ordförande för Riksföreningen Hepatit C, att det idag bara är de allra sjukaste som får behandling, och att priset för att inte behandla alla är ännu högre än läkemedelskostnaderna. Suzanne Borén-Andersson lyfter även avsaknaden av en nationell plan – vilket WHO uppmanar alla länder att ha.
Omkring 40 000 svenskar bär på hepatit C och varje år diagnostiseras cirka 2 000 nya fall. Till följd av infektionen drabbas årligen över hundra hepatit C-patienter av levercancer och 35 av fallen leder till levertransplantation. År 2014 avled närmare 180 svenskar av hepatit C-relaterade komplikationer. Det motsvarar två tredjedelar av dem som dog i trafiken i Sverige samma år.
Vill du testa dina kunskaper om hepatit C? Gå vidare till läkarutbildningen här.
-
Hepatit C-infektion
Hepatit C delas upp i akut hepatit C-infektion och kronisk hepatit C-infektion. Om sjukdomsduration mer än sex månader, bedöms infektionen vara kronisk.
-
Körtelfeber (mononucleos)
Körtelfeber orsakas av ett virus tillhörande herpesgruppen. I USA kallas sjukdomen ”Kissing disease” eftersom det finns en viss översjuklighet i tonåren då det avancerade kyssandet kulminerar och erbjuder en mycket effektiv smittväg.
-
Två av tre osäkra på om de tillhör riskgruppen för lunginflammation
Av alla svenskar som drabbas av samhällsförvärvad pneumoni behöver 20–40 procent sjukhusvård. Något som i många fall skulle kunna förhindras men allmänhetens kunskap om sjukdomen är begränsad, enligt en ny undersökning.
-
Hosta
Hosta är det vanligaste symtomet vid luftvägssjukdomar och ses vid både akuta infektioner i övre (ÖLI) och nedre luftvägarna, men förkommer också vid andra sjukdomstillstånd liksom vid mekanisk och kemisk irritation.
-
Så bemöter du kunskapsmotstånd om vaccin
I takt med att fler vaccin gör entré i vården växter oron hos allmänheten, i synnerlighet bland föräldrar som ska ta beslut om att vaccinera sina barn. Hur bemöter du som läkare denna typ av kunskapsmotstånd? Den frågan lockade över 200 läkare, sjuksköterskor och andra berörda till årets Vaccindag.
-
Genital inflammation minskar effekten av skyddskräm mot hiv
Tidigare forskning har visat att kvinnor som utsätts för hiv-virus kan minska risken för att smittas om de använder en speciell gel. Men effekten av krämen minskar om kvinnan har inflammation i underlivet, visar en ny studie.
-
Krav som framtidens vaccin ställer på sjukvården
Nya vaccin tillsammans med utökat vaccinationsprogram, ändrade ordinationer, vaccinationsmotstånd, fler med kroniska sjukdomar och ökad livslängd gör att nya indikationer för vaccin efterfrågas.
-
Nytt vaccinationsprogram för äldre efterfrågas
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre sparar både liv och resurser. Det menar Pauline MacDonald, som tidigare var ansvarig för dessa program i Storbritannien. Där erbjuds kostnadsfri vaccination mot influensa, pneumokocker och bältros till alla från 65 år och uppåt. Är ett nationellt vaccinationsprogram för äldre befogat även i Sverige?
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu