Läkare har fel uppfattning om remittering av kronisk hepatit C
Det är inte ovanligt att läkare har uppfattningen om att patienter med kronisk hepatit C inte behöver remitteras till infektionsklinik. Något som docent Soo Aleman menar är helt felaktigt. Få läkare ansåg sig dessutom ha tillräcklig kunskap om nya HCV-läkemedel. Det framgår av NetdoktorPro:s webbaserade läkarutbildning om hepatit C.

Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Det råder en osäkerhet bland allmänläkarna vad gäller remittering vid kronisk hepatit C (HCV). Av de 333 läkare som genomfört NetdoktorPros utbildning om hepatit C uppgav 64 stycken att de inte remitterat vidare sin eller sina patienter med hepatit C. Cirka 70 procent av dem uppgav att det har handlat om kronisk hepatit, varför en remiss inte varit aktuell.
– Alla patienter med kronisk hepatit C ska remitteras vidare till infektionsklinik, säger docent Soo Aleman, biträdande överläkare vid Gastrocentrum och Infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, som har varit med och tagit fram läkarutbildningen om hepatit C.
Saknar kunskap om nya läkemedel för hepatit C
Det är även många läkare som saknar uppdaterad kunskap om läkemedelsbehandling vid hepatit C. Sedan tre år tillbaka finns direktverkande antivirala läkemedel där utläkningschanserna generellt ligger på 90-95 procent.
På frågan om läkarna har fått någon utbildningsinformation om de nya antivirala läkemedlen svarade 209 läkare, nästan 80 procent, nej.
– Det är en väldigt hög siffra. Uppdatering med kunskap om de nya hepatit C-läkemedlen bör ingå i fortbildning av allmänläkare och internmedicinare, eftersom det är de som remitterar patienterna till en infektionsklinik, säger Soo Aleman.
De patienter som enligt Läkemedelsverkets rekommendationer ska få behandling med nya antivirala läkemedel är organtransplanterade patienter, patienter med F2-F4 frbrosstadium (där F2 är måttligt fibros, F3 avancerad fibros och F4 cirros), de med svåra extrahepatiska manifestationer eller de som genomgått provrörsbefruktning.
Infektionsläkare? Öka din kunskap om hiv!
Visste du att vid stark misstanke om hiv skall behandling insättas redan innan diagnosen är konfirmerad? Öka din kunskap om hiv i en utbildning framtagen av Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.
Högt pris för alla som har en obehandlad hepatit C-infektion
I en tidigare debattartikel på NetdoktorPro skriver Suzanne Borén-Andersson, ordförande för Riksföreningen Hepatit C, att det idag bara är de allra sjukaste som får behandling, och att priset för att inte behandla alla är ännu högre än läkemedelskostnaderna. Suzanne Borén-Andersson lyfter även avsaknaden av en nationell plan – vilket WHO uppmanar alla länder att ha.
Omkring 40 000 svenskar bär på hepatit C och varje år diagnostiseras cirka 2 000 nya fall. Till följd av infektionen drabbas årligen över hundra hepatit C-patienter av levercancer och 35 av fallen leder till levertransplantation. År 2014 avled närmare 180 svenskar av hepatit C-relaterade komplikationer. Det motsvarar två tredjedelar av dem som dog i trafiken i Sverige samma år.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Uppdaterade behandlings-rekommendationer för influensa
Årlig vaccination bland riskgrupper är viktigaste åtgärden för att begränsa medicinska konsekvenser av säsongsinfluensan. Det är Läkemedelsverkets budskap i sin uppdaterade behandlingsrekommendation. Uppdateringen sker i samband med att ett nytt läkemedlet mot influensa godkänts.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i vår fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden, vilket har lett fram till två nya lektioner som nu finns tillgängliga.