Adjuvant behandling vid njurcellscancer – hur ska man se på den data som finns?
Bör man ge patienter med hög återfallsrisk adjuvant behandling vid njurcellscancer eller inte? Svaret är inte glasklart, då studier med liknande upplägg fått olika resultat. I klippet här nedan berättar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset mer om resultaten.
De senaste åren har behandlingsmöjligheterna för personer med njurcellscancer ökat väsentligt. Samtidigt har det länge saknats evidens för adjuvant behandling vid njurcancer.
Under ESMO 2022 presenterades glädjande resultat om adjuvant behandling för cancer i njurar och blåsa, vilket ledde till att adjuvant behandling – för patienter som har ökad risk för återfall – nu har godkänts i Sverige. Rekommendationer om adjuvant behandling hos dessa patienter finns idag också i de nationella riktlinjerna.
Andra studier får inte samma resultat
Men det har nu kommit andra studieresultat om adjuvant behandling, där studien har haft liknande upplägg som den tidigare, som visar på att adjuvant behandling inte haft bättre effekt än placebo. Så hur ska man tänka gällande dessa nya data?
Här för Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset en diskussion om ämnet:
Se hela webbinariet
Klippet här ovan är från ett länge webbinarium om njurcellscancer. Webbinariet spelades in i november 2022. Deltagare var Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset och Besima Aho, moderator och publisher på Netdoktor. Klicka här för att se hela webbinariet!
Webbinariet genomförs med ekonomiskt stöd av Pfizer. Deltagare är Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset och Besima Aho, moderator och publisher på Netdoktor.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Se fler klipp:
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Immunoterapi i kombination med cytostatika för primär behandling av patienter med metastaserad dMMR endometriecancer
En uppdatering av vårdprogrammet inväntas och data som presenterades under ESMOi Madrid kommer säkert att påverka de nya behandlingsriktlinjerna.
-
Kombinationsbehandlingar med immunoterapi och ADC förlänger överlevnaden vid urotelial cancer
ESMO 2023 om urinblåsecancer
-
ESMO 2023: Två punkter om bröstcancerbehandling
Här sammanfattar onkologen Daria Glaessgen några bröstcancernyheter från ESMO 2023.
-
ESMO 2023: Ökat intresset för övre GI-tumörer ger hopp om nya framtida behandlingar
Den 20 oktober gick startskottet för ESMO 2023 som hölls i Madrid. Det är tydligt att det finns ett enormt växande intresse för onkologi. 33 000 anmälda deltagare till årets konferens anländer som ett lämmeltåg från tunnelbanan till den enorma konferensanläggningen, en ...
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.