Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Onkologi

Adjuvant behandling vid njurcellscancer – hur ska man se på den data som finns?

Bör man ge patienter med hög återfallsrisk adjuvant behandling vid njurcellscancer eller inte? Svaret är inte glasklart, då studier med liknande upplägg fått olika resultat. I klippet här nedan berättar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset mer om resultaten.     


Publicerad den: 2023-01-17
Författare: Redaktionen, Netdoktor.se

Annons

De senaste åren har behandlingsmöjligheterna för personer med njurcellscancer ökat väsentligt. Samtidigt har det länge saknats evidens för adjuvant behandling vid njurcancer. 

Under ESMO 2022 presenterades glädjande resultat om adjuvant behandling för cancer i njurar och blåsa, vilket ledde till att adjuvant behandling – för patienter som har ökad risk för återfall – nu har godkänts i Sverige. Rekommendationer om adjuvant behandling hos dessa patienter finns idag också i de nationella riktlinjerna. 

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Andra studier får inte samma resultat

Men det har nu kommit andra studieresultat om adjuvant behandling, där studien har haft liknande upplägg som den tidigare, som visar på att adjuvant behandling inte haft bättre effekt än placebo. Så hur ska man tänka gällande dessa nya data? 

Här för Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset en diskussion om ämnet:

 

Se hela webbinariet

Klippet här ovan är från ett länge webbinarium om njurcellscancer. Webbinariet spelades in i november 2022. Deltagare var Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset och Besima Aho, moderator och publisher på Netdoktor. Klicka här för att se hela webbinariet!

Webbinariet genomförs med ekonomiskt stöd av Pfizer. Deltagare är Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset och Besima Aho, moderator och publisher på Netdoktor.

 

Se fler klipp:


 


Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons