Vårdprogrammet för njurcancer: ”Ska vara ett levande dokument”
Behandlingsutvecklingen har varit betydande de senaste åren inom området njurcancer. Så hur går arbetet till när man uppdaterar vårdprogrammet och hur ofta görs det? Här förklarar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset.
I en del i Netdoktors webbinarium om avancerad njurcellscancer lyfts frågan om hur arbetsgruppen som tar fram nationella vårdprogrammet för njurcancer går till och hur ofta det uppdateras, med tanke på den snabba utvecklingen inom området. I klippet här nedan kan du höra onkolog Magnus Lindskog berätta. Vill du se hela webbinariet? Klicka här!
Kort om vårdprogrammet för njurcancer
Vårdprogrammet för njurcancer omfattar utredning och behandling av patienter med njurcancer i Sverige. Andra tumörsjukdomar i njuren såsom njurbäckentumörer (uroteliala) och Wilms tumör ingår inte i vårdprogrammet om njurcancer.
Vårdprogrammet, som det här webbinariet berör, uppdaterades 2022. Innehållet är uppdaterat med internationella riktlinjer, speciellt European Association of Urology’s (EAU) och ESMO’s guidelines för njurcancer (Renal Cell Carcinoma, RCC), som uppdateras årligen.
I arbetsgruppen som uppdaterar det nationella vårdprogrammet finns representanter för samtliga regioner. Här finns onkologer, urologer och kontaktsjuksköterskor samt representanter med radiologisk och morfologisk kompetens. I arbetet deltar även representanter från patientföreningen för njurcancer.
– Det ska vara ett levande dokument. Sedan är det klart att det kommer med vissa formella uppdateringar, säger Magnus Lindskog.
Se fler klipp:
- Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
- Behandling vid njurcellscancer – framsteg som gjorts
- Adjuvant behandling vid njurcellscancer – hur ska man se på den data som finns?
- Webbinarium om avancerad njurcellscancer (hela webbinariet)
Webbinariet genomförs med ekonomiskt stöd av Pfizer. Deltagare är Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset och Besima Aho, moderator och publisher på Netdoktor.
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Malignt melanom
Denna Medicinska översikt avser malignt melanom i huden, den dödligaste formen av hudcancer vilken kan uppstå i tidigare frisk hud eller i befintliga nevi.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
PARP-hämmare gav betydelsefulla resultat vid prostatacancer (ASCO GU)
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet sammanfattar.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.