Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Onkologi

Vårdprogrammet för njurcancer: ”Ska vara ett levande dokument”

Behandlingsutvecklingen har varit betydande de senaste åren inom området njurcancer. Så hur går arbetet till när man uppdaterar vårdprogrammet och hur ofta görs det? Här förklarar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset.


Publicerad den: 2023-01-19

Annons

I en del i Netdoktors webbinarium om avancerad njurcellscancer lyfts frågan om hur arbetsgruppen som tar fram nationella vårdprogrammet för njurcancer går till och hur ofta det uppdateras, med tanke på den snabba utvecklingen inom området. I klippet här nedan kan du höra onkolog Magnus Lindskog berätta. Vill du se hela webbinariet? Klicka här!

Kort om vårdprogrammet för njurcancer

Vårdprogrammet för njurcancer omfattar utredning och behandling av patienter med njurcancer i Sverige. Andra tumörsjukdomar i njuren såsom njurbäckentumörer (uroteliala) och Wilms tumör ingår inte i vårdprogrammet om njurcancer. 

Vårdprogrammet, som det här webbinariet berör, uppdaterades 2022. Innehållet är uppdaterat med internationella riktlinjer, speciellt European Association of Urology’s (EAU) och ESMO’s guidelines för njurcancer (Renal Cell Carcinoma, RCC), som uppdateras årligen. 

Annons
Annons

I arbetsgruppen som uppdaterar det nationella vårdprogrammet finns representanter för samtliga regioner. Här finns onkologer, urologer och kontaktsjuksköterskor samt representanter med radiologisk och morfologisk kompetens. I arbetet deltar även representanter från patientföreningen för njurcancer.

– Det ska vara ett levande dokument. Sedan är det klart att det kommer med vissa formella uppdateringar, säger Magnus Lindskog.

Se fler klipp:

Webbinariet genomförs med ekonomiskt stöd av Pfizer. Deltagare är Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset och Besima Aho, moderator och publisher på Netdoktor.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.