Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Onkologi

Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”

Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett antal kliniska, vanliga, men inte helt lätta problemställningar om metastaserad njurcancer. 


Publicerad den: 2023-01-20

Annons

Fortbildningen har funnits på NetdoktorPro sedan februari 2022 och statistik från utbildningen visar att valet av behandling vid njurcancer är knepig. Vilket Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, som har varit med och tagit fram utbildningen håller med om. 

”Svårt för oss som jobbar i den kliniska vardagen”

– Det här är svårt för oss som jobbar i den kliniska vardagen, rätt så ofta, eller väldigt ofta, säger han och fortsätter:

– Njurcancer är inte bara en cancersjukdom. Enligt senaste indelningen verkar det till och med vara 40 olika cancersjukdomar. 

Även om klarcellig njurcancer är den vanligaste typen, kan man heller inte där köra ”one size fits all”, menar Magnus Lindskog. 

– Vi måste individualisera väldigt mycket och fundera över vad vi vill uppnå, vad problemet är, vad patienten vill och vad vi har att tillgå, säger han.

Se hela webbinariet om avancerad njurcellscancer

Filmen här ovan är ett urklipp från ett längre webbinarium om avancerad njurcellscancer. Klicka här för att komma till den långa versionen. 

 Se fler klipp:

Webbinariet genomförs med ekonomiskt stöd av Pfizer. Deltagare är Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset och Besima Aho, moderator och publisher på Netdoktor.

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.