Det gav bättre överlevnad vid spridd levercancer
För första gången har en annan metod än standardbehandlingen resulterat i bättre överlevnad hos patienter med framskriden levercellscancer. Men resultaten lämnar vissa frågetecken efter sig. Peter Nygren, professor i onkologi vid Uppsala universitet, kommenterar studien i Dagens Medicin.
Metoden som testades i studien innebär en kombination av en immuncheckpoint- och en angiogeneshämmare, vilken gav bättre prognos vid spridd levercancer, jämfört med standardbehandling med tyrosinkinashämmaren sorafenib.
– Studien är välgjord och det är imponerande effektstorlekar man ser på flera parametrar, till gagn för den här kombinationen. Så det är möjligt att klinisk praxis kan ändras av detta, säger Peter Nygren, professor i onkologi vid Uppsala universitet, till Dagens Medicin.
LÄS ÄVEN: 3 oväntade levercancerpatienter
Många med levercancer orsakad av hepatit B och C
Över 500 patienter med inoperabel primär levercellscancer har deltagit i studien, vilka lottades antingen till att få den nya kombinationsbehandlingen eller standardbehandling.
Efter ett års behandling var 67,2 procent av patienterna i kombinations-gruppen i livet, jämfört med 54,6 procent i kontrollgruppen. Medianen för den progressionsfria överlevnaden var 6,8 månader jämfört med 4,3 månader.
Resultaten finns bublicerade i tidskriften New England Journal of Medicine. Dock finns det flera faktorer som får Peter Nygren att ifrågasätta resultatens kliniska relevans.
Till exempel antyder forskarnas data att resultaten var densamma oavsett om cancern var hepatitorsakad eller inte. Samtidigt hade en förhållandevis stor del av studiedeltagarna cancer orsakad av hepatit B och C, jämfört med hur det ser ut i Sverige, berättar Peter Nygren för tidningen.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Betydelsen av leverfunktion är oklar
Ett annat skäl till att tolka resultaten med försiktighet är att deltagarna i kontrollgruppen fick starta på en hög dos av sorafenib, vilket kan orsaka biverkningar och därav avbruten behandling.
En begränsning som forskarna själva lyfter fram är att även patienter med näst intill normalt leverfunktionsstatus deltog i studien.
Levercellscancer – hepatocellulärt carcinom
Varje år drabbas omkring 400 till 500 personer i Sverige av hepatocellulärt carcinom, HCC. En vanlig orsak till sjukdomen är kronisk leversjukdom, särskilt virushepatit.
Om allmäntillståndet hos en patient med cirros snabbt och oväntat försämras ska hepatocellulär cancer misstänkas. Läs mer i NetdoktorPro:s medicinska översikt om hepatocellulärt carcinom.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/06/09/kombo-gav-battre-overlevnad-vid-spridd-levercancer/
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.
-
ASCO GU 2023 på 1 minut med professor Börje Ljungberg
Här sammanfattar Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet, de viktigaste punkterna han tog med sig från ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
ASCO GU och urinblåsecancer: ”Ganska fattigt på nyheter”
Det var relativt få “kioskvältare” avseende behandling av urinblåsecancer under ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.