Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd. Följ patientfall om allt ifrån skelettmetastaser till immunterapi vid lungcancer.
Follikulära lymfom
Sakkunniga: Eva Kimby, MD, PhD, Professor Emerita vid Karolinska Institutet och
Herman Nilsson-Ehle, Docent vid Sektionen för Hematologi och Koagulation vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Totalt finns det i dagsläget 50–60 olika sorters lymfom definierade. Follikulära lymfom är inte botbara, men en del behöver aldrig behandling – förloppet varierar mycket mellan individer. Sjukdomen är behandlingsbar och går att leva länge med även efter upprepade återfall. Det sker en snabb utveckling av nya läkemedel som på sikt kommer att förbättra överlevnaden ytterligare. Detta och mycket annat får du lära dig mer om i en fortbildning om follikulära lymfom här >>
Immunterapi vid lungcancer
Sakkunnig: Anders Vikström, Överläkare vid Lungmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping
Behandlingsalternativen vid icke-resektabel lungcancer har de senaste åren förändrats avsevärt. Från att enbart ha utgjorts av cytostatika kan man nu erbjuda lungcancerpatienterna målstyrd behandling med tyrosinkinashämmare, och sedan några år tillbaka även olika immunonkologiska checkpointinhibitorer. I en fortbildning från NetdoktorPro kan du testa din kunskap kring behandling vid lungcancer >>
Skelettmetastaser
Sakkunnig: Henrik Lindman, Överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset.
Skelettmetastaser är en vanlig komplikation till en rad olika tumörsjukdomar. Det är inte ovanligt att skelettmetastaser är det första tecknet på cancersjukdomen, även om man i de flesta fall har en primärtumör diagnostiserad några år tidigare. Få den senaste kunskapen om skelettmetastaser i vår fortbildning inom området >>
Vad skulle du vilja fortbilda dig inom? Mejla ditt önskemål till proredaktionen@netdoktor.se
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Lungcancer – är behandlingsgenombrottet här?
I snitt lever bara hälften av de som får en lungcancerdiagnos ett år senare. Att hitta sjukdomen i tid samt effektiv behandling är A och O för prognosen, men samtidigt något som varit svårt att upprätthålla. Idag ser dock förutsättningarna lite annorlunda ut.
-
ESMO 2020: Viktigt historiskt moment inom lungcancervården
I sin kongressrapport skriver lungcancerspecialisten Georgios Tsakonas om de viktigaste studierna, största utmaningarna och hetaste områdena inom akademisk lungcancerforskning.
-
Där pågår flest vs färst kliniska studier
Det finns stora skillnader mellan de europeiska länderna när det gäller tillgång till cancerläkemedel. Detta gäller både nya läkemedel under utveckling, där det finns olika tillgång till att delta i kliniska studier, och redan godkända läkemedel.
-
ESMO 2020 – Nya steg i kampen mot bröstcancer
Flera viktiga bröstcancerstudier och nya spännande läkemedel, varav två förväntas bli godkända i Europa inom kort. Det skriver överläkare Henrik Lindman om i sin kongressrapport från ESMO här.
-
Han fick en ny chans med CAR-T-celler
Med ett personifierat läkemedel fick cancersjuka Kenneth en ny chans att överleva. Det berättar han om i samband med ett seminarium under Folkhälsodalen.
-
Tillgången till effektiv cancerbehandling skiljer sig åt i landet
Immunterapi med CAR-T är idag en överlevnadsmöjlighet för svårt sjuka cancerpatienter. Tillgången till behandlingen ser dock väldigt olika ut, berättar hematologen Olle Werlenius.
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu