Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd. Följ patientfall om allt ifrån metastaserad njurcancer till immunterapi vid lungcancer.
Metastaserad njurcancer
Sakkunnig: Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi vid Karolinska Universitetssjukhuset
Kunskapen om njurcancer har under de senaste åren ökat och det har resulterat i bättre behandlingar. Idag kan även de som inte botas leva flera år med sin sjukdom. Genom en fortbildning vill NetdoktorPro bidra till att öka kunskapen och uppmärksamheten om metastaserad njurcancer – och därmed underlätta omhändertagandet och val av behandling. Läs mer och gå fortbildningen här >>
Immunterapi vid lungcancer
Sakkunnig: Anders Vikström, överläkare vid Lungmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping
Behandlingsalternativen vid icke-resektabel lungcancer har de senaste åren förändrats avsevärt. Från att enbart ha utgjorts av cytostatika kan man nu erbjuda lungcancerpatienterna målstyrd behandling med tyrosinkinashämmare, och sedan några år tillbaka även olika immunonkologiska checkpointinhibitorer. I en fortbildning från NetdoktorPro kan du testa din kunskap kring behandling vid lungcancer >>
Skelettmetastaser
Sakkunniga: Michael Bergqvist, överläkare vid Sektionen för onkologi, BOT, Akademiska sjukhuset i Uppsala
Skelettmetastaser är en vanlig komplikation till en rad olika tumörsjukdomar, där prostatacancer är den dominerande grundorsaken hos män medan bröstcancer många gånger är grundorsaken hos kvinnor. Hos patienter med lungcancer förekommer skelettmetastasering hos var fjärde patient. Det är inte ovanligt att skelettmetastaser är det första tecknet på cancersjukdomen, även om man i de flesta fall har en primärtumör diagnostiserad några år tidigare. Få den senaste kunskapen om skelettmetastaser i vår fortbildning som består av ett patientfall >>
Vad skulle du vilja fortbilda dig inom? Mejla ditt önskemål till proredaktionen@netdoktor.se
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Kolorektalcancer (tjock- och ändtarmscancer)
Kolorektalcancer är en vanligt förekommande cancerform i Sverige, och i stora delar av världen, samt den tredje vanligaste orsaken till cancerdöd. Under de senaste decennierna har stora framgångar gjorts i diagnostik och behandling med minskad dödlighet.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Follikulära lymfom
Follikulära lymfom är inte botbara, det vill säga kroniska. Förloppet varierar mycket mellan individer och det går att leva länge även efter upprepade återfall. Det sker en snabb utveckling av nya läkemedel som på sikt kommer att förbättra överlevnaden ytterligare.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.