Senaste publicerade artiklarna
-
ESMO 2024: Här är höjdpunkterna inom bröstcancer
Den årliga kongressen European Society of Medical Oncology (ESMO) ägde rum 13-17 september 2024 i Barcelona, Spanien. Här sammanfattar Ioannis Zerdes, ST-läkare i onkologi vid Karolinska universitetssjukhuset höjdpunkterna om bröstcancer från kongressen.
-
Hjärnmarkör i blodprov förutspår stroke
Forskare vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet har visat att man med ett enkelt blodprov, som återspeglar hjärnhälsa, kan förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Upptäckten kan bidra till en mer individanpassad behandling för patienter med fö...
-
ESC 2024: Överläkaren Bruna Gigante sammanfattar
European Society of Cardiology (ESC) höll nyligen sin årliga kongress i London. Här sammanfattar Bruna Gigante, överläkare i kardiologi vid Danderyds sjukhus och docent i kardiovaskulär epidemiologi vid Karolinska Institutet, höjdpunkterna från årets möte.
-
Nordic Cancer Conference 2024
Hur kommer den nya europeiska hälso- och dataregleringen att påverka tillgången till data i Norden? Vad är gemensamt och hur skiljer sig de nordiska cancerstrategierna sig åt? Detta är några av de många frågor som kommer att belysas under Nordic Cancer Conference 2024.K...
-
ESC 2024: Här är de senaste nyheterna inom kardiologi
Här sammanfattar Athena Adeli, ST-läkare internmedicin på Capio S:t Görans sjukhus och doktorand inom kardiologi på Karolinska Institutet, diskussionerna från kongressen ESC 2024. Under mötet belystes bland annat guidelinesuppdateringar, om man ska screena för förmaksflimmer samt blodtrycksmedicinering och polypills.
-
Forskaren: Stor utmaning att identifiera betydelsefull prostatacancer
Läkaren och forskaren Tobias Nordström arbetar för att förbättra metoderna för att skilja betydelsefull prostatacancer från den obetydliga. Målet är att minska onödig behandling och förbättra mäns livskvalitet genom mer precis diagnostik och behandling.
-
EHA 2024: Specialistläkaren Cecilia Karlström listar sina höjdpunkter
Cecilia Karlström, specialistläkare i hematologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, var på plats i Madrid och bevakade den årliga hematologikongressen European Hematology Association, EHA 2024. Här delar hon med sig av sina höjdpunkter från årets kongress.
-
EHA 2024: Här är höjdpunkterna från hematologimötet
European Hematology Association (EHA) höll i år sin kongress i Madrid den 13-16 juni. Här kan du läsa om några av höjdpunkterna som presenterades av hematologen Christian Bjørn Poulsen vid Själlands Universitetssjukhus i en intervju i danska Dagens Medicin.
-
EHA 2024: Vitamin C ökar överlevnaden hos patienter med myeloisk leukemi
Här kan du läsa några av de nya forskningsrön som presenterades vid European Hematology Associations (EHA) årliga kongress i Madrid den 13-16 juni. Nyheterna publicerades ursprungligen i danska Dagens Medicin.
-
EHA 2024: Överläkaren Hans Hagberg sammanfattar
Under 2024 års EHA, European Hematology Congress, i Madrid presenterades flera spännande medicinska framsteg inom hematologi. Här återger Hans Hagberg, docent och överläkare vid Akademiska sjukhuset, höjdpunkterna i en kongressrapport.
-
Neurologiveckan 2024: MS i senare faser, sjukdomsmekanismer och behandlingsstrategier
MS i senare faser var ett tema som stod i centrum under Neurologiveckan 2024. På plats Jan Lycke, professor och överläkare i neurologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Här kan du läsa ett sammandrag om temat och presentationerna som hölls.
-
Biomarkörer för allvarlighetsgraden av hidradenitis suppurativa kan vägleda behandling
Ny forskning visar att biomarkörer skulle kunna användas för att avgöra allvarlighetsgraden av hidradenitis suppurativa, vilket skulle kunna öka möjligheterna till att rätt patienter får rätt behandling.
-
Psoriasis kan tyda på ökad risk för ischemisk hjärtsjukdom
Den genetiska risken att ha förhöjda nivåer av triglycerider i blodet är förknippad med en ökad risk att utveckla psoriasis, visar dansk forskning. Läkare bör därför överväga att kontrollera triglyceridnivåer i blodet hos patienter med psoriasis.
-
Höga kostnader för sjukdomar i hjärnan – men sjukdomarna går att påverka
Vi vet att levnadsvanor och andra påverkansbara riskfaktorer har stor effekt på hälsa och sjukdom. När det gäller våra vanligaste sjukdomar i hjärnan har det nu kartlagts hur mycket dessa sjukdomar påverkas.
-
Kraftig ökning av ADHD-diagnoser och läkemedelsförskrivning
ADHD-diagnoserna ökar kraftigt i Sverige, liksom förskrivningen av ADHD-läkemedel, och nu har Läkemedelsverket fått uppdraget att utreda detta för att öka kunskapen kring orsakerna till denna utveckling, som inte visar några tecken till att mattas av.
-
Fysisk aktivitet vid hjärtsvikt – här är fördelar och risker
Kan hjärtsviktspatienter träna och vara fysiskt aktiva, eller kan det till och med vara skadligt för dem? I den här texten sammanfattar Athena Adeli, ST-läkare internmedicin på Capio S:t Görans sjukhus och doktorand inom kardiologi på Karolinska Institutet, de senaste r...
-
Neurologiveckan 2024 – neurologen Ellen Lillvall sammanfattar
2024 års Neurologivecka arrangerades i soldränkta Tylösand, Halmstad. På plats var Ellen Lillvall, som är neurolog vid Capio Neurocenter Carlanderska i Göteborg och medlem i styrelsen för Svenska Huvudvärkssällskapet. Här kan du läsa ett sammandrag från hennes vecka och...
-
Virologiprofessor föreläser om virussjukdomarnas dolda kostnader
De dolda ekonomiska och hälsomässiga kostnaderna av virussjukdomar inkluderar sjukskrivningar, VAB, sjukhusvistelser och påverkan på svårt sjuka patienter, samt uppkomsten av kroniska sjukdomar. Denna börda påverkar sjukvården och samhället avsevärt. I den här föreläsni...
-
Nyheter och insikter från Svenska Gastrodagarna 2024 – specialistsjuksköterskan sammanfattar
Immunoterapi, AI i endoskopi och vikten av teamarbete stod i fokus under 2024 års Gastrodagar i Linköping. Katarina Pihl Lesnovska, som är specialistsjuksköterska och medicine doktor, verksam inom området inflammatorisk tarmsjukdom vid Linköpings universitetssjukhus, v...
-
Webbinarium: Den totala virusbördan - hur sparar vi både liv och pengar?
Som vårdpersonal är du väl medveten om att virus utgör osynliga hot som kan ha en betydande inverkan på både individuell hälsa och samhällshälsan i stort. Men hur mycket kostar egentligen virussjukdomar vården och samhället? Och hur kan vi spara både liv och pengar geno...
-
Remission av typ 2-diabetes och långsiktiga hälsoresultat
Remission av typ 2-diabetes är möjlig genom livsstilsintervention och viktminskning som ett resultat av bariatrisk kirurgi eller användning av GLP-1-receptoragonister. Hur påverkar detta de långsiktiga utsikterna?
-
Mikro- och nanoplast riskfaktorer för kardiovaskulär sjukdom?
Mängden plast i världen fortsätter att öka, och forskning visar att plast kan påvisas inne i våra kroppar. En ny studie väcker frågan om plast kan bidra till att öka risken för kardiovaskulär sjukdom.
-
Kombinationsbehandling med SGLT2-hämmare och GLP-1-receptoragonister vid behandling av typ 2-diabetes
Diabetes är en predisponerande faktor för mikro- och makrovaskulära komplikationer som ökar risken för kardiovaskulära händelser två till tre gånger hos personer med diabetes jämfört med de utan diabetes (1). Under de senaste åren har det visats att SGLT2-hämmare och GL...
-
Nordiskt webbinarium om bröstcancer – senaste forskningsrönen och kliniska framsteg
NetdoktorPro och Dagens Medicin Norge har nöjet att erbjuda en inspelning från det digitala nordiska seminariet om bröstcancer. Denna video ger dig tillgång till fördjupade presentationer av ledande experter från Sverige och Norge.
Enkäter och quiz
-
Enkätundersökning om biosimilarer
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas och vad som egentligen menas med en "switch".
-
Quiz: Det här bör du veta om luftvägsinfektioner
NetdoktorPro erbjuder nu ett quiz om luftvägsinfektioner, framtaget tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus.
-
Enkätundersökning om patientlagen
Hur arbetar ni med patientlagen på din arbetsplats?
-
Enkätundersökning om RS-virus
Välkommen att delta i NetdoktorPros enkätundersökning och bidra till att öka kunskapen om hur läkare inom primärvården hanterar patienter med (potentiell) RSV-infektion.
-
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet.
Medicinska översikter
-
Seborroiskt eksem
-
Dyslipidemi, hyperlipidemi
-
Mpox
-
Diabetesnefropati
-
Streptokockinfektion i halsen
-
Diabetesfotsår (diabetesfot)
Cirka 25 procent av alla med diabetes får ett diabetesfotsår, som uppstår som en följd av senkomplikationerna neuropati och perifer arteriell sjukdom. Utredningen bygger på anamnes och kliniska fynd.
-
Ménières sjukdom
En sjukdom som karaktäriseras av upprepade episoder med symtomtriaden episodisk yrsel, tinnitus och sensorineural hörselnedsättning.
-
Akut hjärtinfarkt
-
ME/CFS/Kroniskt trötthetssyndrom
Kärnsymtomen vi ME/CFS är nytillkommen och oförklarad trötthet som inte går att vila bort. Besvären försämras av ansträngning – och försämringen kvarstår i över 24 timmar.
-
Postcovid, långvariga symtom efter covid-19
-
Förstoppning hos barn
Upp till en tredjedel av alla barn i åldern 6 till 12 år rapporteras någon gång ha varit förstoppade.
-
Buergers sjukdom
-
Scheuermanns sjukdom
-
Klusterhuvudvärk (tidigare Hortons huvudvärk)
Anfallsvis unilateral huvudvärk med stark smärta lokaliserad bakom eller runt ett öga med autonoma symtom på samma sida.
-
Spinal stenos
Spinal stenos är symtom som orsakas av en förträngning av spinalkanalen, laterala recessen och/eller nervrotskanalen.
-
Rabdomyolys
-
Hidradenitis suppurativa
-
Hepatit B
En leverinflammation orsakad av hepatit B-virus (HBV), som är en av de vanligaste infektionerna i världen.
-
Graviditetspemfigoid
-
Extern otit
Ett ganska vanligt tillstånd i primärvården över hela världen. Extern otit innebär en inflammation i huden i hörselgången och orsakas av infektion, allergi eller hudsjukdom/eksem.
-
Stamning
-
Kronisk venös insufficiens
Kroniska besvär med ödem, hudförändringar och eventuellt sår i en eller båda underbenen till följd av sviktande venöst återflöde och stas.
-
Parvovirusinfektioner
-
Synovial kondromatos
-
Hydrocefalus